Состојки:
  • 2 кг. Ронибет свински ребра
  • Сол (по вкус)
  • 3 лажици балсамико оцет
  • 3 лажици црно вино
  • 1,5 лажица сенф
  • малку мелен црн пипер и буковец
  • 2 чешниња лук
  • масло за јадење
  • 1-2 гранчиња свеж рузмарин
  • 3 лажици мед
  • 3 лажици кечап
Подготовка:

1. Месото се посолува по вкус.

2. Во сад се мешаат балсамико, вино, црна и црвена пипер, сенф, лук и рузмарин. Месото убаво се премачкува со масло, потоа и со маринадата. Убаво се тријат, масираат ребрата и се оставаат преку ноќ.

3. Наредниот ден се ставаат во тава за печење, се додава малку вода – околу 200 мл., се покриваат со фолија и се печат во загреана рерна на умерен оган, околу 2-2,5 часа, додека месото да омекне. Во текот на печењето се превртуваат ребрата неколку пати, а по потреба се долева вода. При крај се премачкуваат со мешавината од медот и кечапот и се запекуваат уште 15-20 мин.

Добар апетит!

Од македонските домашни фарми – до вашата трпеза!